from Crib Sheet: Your Guide to Italy’s “Other” Coastal White
punchdrink.com
by April 12, 2017 – story: Jon Bonné – photo: Lizzie Munro
2013 Bisci Vigneto Fogliano Verdicchio Matelica
Since its founding, in 1972, Bisci has been the winery fighting the good fight for its hometown of Matelica. Mauro Bisci, son of founder Giuseppe Bisci, is now in charge, and the Fogliano is his family’s single-parcel effort from a 1978 planting of four hectares. The winemaking is perhaps a bit conservative (fermentation and 15 months aging in cement tanks, and another three in bottle), but in good years, like 2013, the Fogliano shows not just what verdicchio can yield, but specifically what Matelica—often seen as the middle child of the Marche—has the potential to achieve. This is full of sweet peach flavors, a charcoal-like stony side and a polished, ripe texture, almost like Soave.
[ Sin dalla sua fondazione, nel 1972, Bisci è stata la cantina che ha combattuto la giusta battaglia per la sua città natale, Matelica. Mauro Bisci, figlio del fondatore Giuseppe Bisci, è ora al comando, e il Fogliano è il frutto di un’unica parcella da una vigna del 1978 di quattro ettari. La vinificazione è forse un po’ conservativa (fermentazione e 15 mesi di invecchiamento in vasche di cemento, e altri tre in bottiglia), ma nelle annate buone, come il 2013, il Fogliano mostra non solo cosa può dare il verdicchio, ma specificamente cosa Matelica, spesso considerata la figlia di mezzo delle Marche, ha il potenziale per raggiungere. Questo è pieno di dolci sapori di pesca, un lato pietroso simile al carbone e una consistenza lucida e matura, quasi come il Soave. ]