from Italian White Wines Can Age. #truth
italianwinegeek.com
by Joanie Karapetian – July 22, 2014

… (Senex 2003)
this Verdicchio di Matelica from classic producer, Bisci, is gorgeous with 10 years of bottle age. The steeliness of youth found in some Verdicchio di Matelica wines is fleshed out by the long, slow, micro-oxidation of the wine through its cork. A wine that might have been overtly bright and cheerful in its youth become more brooding- complex, aromatic, and oilier on the palate.

For the record the pairing of this Verdicchio with savory, slow-grilled peaches and yogurt with basil and a drizzle of aged balsamic vinegar was just about the most perfect food-and-wine pairing I can remember. (Bravo, Geoff and Amber!) Now that’s my kind of dessert.

Not every Italian white wine can age. However you will find greatness more often than not, especially with the combination of the right grape varietal, vinified by an experienced producer. Verdicchio, Trebbiano, Soave, Fiano are all great places to start if you’re looking to taste some older whites wines from Italy. These varietals all seem to have the backbone and the acidity to evolve with time.

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questo Verdicchio di Matelica del produttore classico, Bisci, è magnifico con 10 anni di invecchiamento in bottiglia.
La durezza della giovinezza che si riscontra in alcuni vini Verdicchio di Matelica è accentuata dalla lunga e lenta micro-ossidazione del vino attraverso il tappo. Un vino che potrebbe essere stato apertamente luminoso e allegro nella sua giovinezza diventa più cupo, complesso, aromatico e oleoso al palato.

Per la cronaca, l’abbinamento di questo Verdicchio con pesche saporite e grigliate lentamente e yogurt con basilico e un filo di aceto balsamico invecchiato è stato l’abbinamento cibo-vino più perfetto che io ricordi. (Bravo, Geoff e Amber!) Ecco, questo è il mio tipo di dessert.

Non tutti i vini bianchi italiani possono invecchiare. Tuttavia, troverai la grandezza più spesso che no, soprattutto con la combinazione del giusto vitigno, vinificato da un produttore esperto. Verdicchio, Trebbiano, Soave, Fiano sono tutti ottimi punti di partenza se stai cercando di assaggiare alcuni vini bianchi più vecchi dall’Italia. Sembra che tutte queste varietà abbiano la spina dorsale e l’acidità necessarie per evolversi nel tempo.

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